05 December 2012

Apa yang kita tahu tentang AURAT?


Assalammualaikum,
Ahlan wa sahlan ya sodiqoh :) Kaifa Halukum?
Harap kalian semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya dan berada dalam rahmat Allah S.W.T. InsyaAllah.

Baiklah, pada jam 12.05 AM ni (ketika entri ini mula ditaip) mari kita muhasabah diri sebentar tentang aurat. Apa itu aurat sebenarnya?

Dari segi Bahasa: Aurat bermaksud setiap benda (anggota) yang dilindungi manusia kerana malu apabila kelihatan. Makna lainnya adalah kecacatan dan kelemahan.

Dari segi Syarak: Semua anggota yang wajib ditutup, haram dipandang atau sebahagian anggota tubuh badan manusia yang malu apabila dilihat orang.

Hukum bagi menutup aurat ni ialah WAJIB. Kenapa ia dikatakan WAJIB? Ini kerana terdapat dalil Al-Quran dan hadis Rasulullah yang mengatakan:

Dalil Al-Quran
"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab:59)

 "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An-Nur:31)

Hadis Rasulullah
“Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya.” (Riwayat Bazzar dan At-Tirmizi)

 “Allah merahmati wanita-wanita Muhajirin yang pertama, apabila turunnya ayat (yang bermaksud) “…dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka…”, serta-merta mereka mengoyakkan apa sahaja kain (yang ada di sekeliling mereka) lalu bertudung dengannya.” (Riwayat Al-Bukhari)

 Bahawa Asma’ bint Abi Bakr (kakaknya) datang bertemu Nabi s.a.w. dalam keadaan pakaiannya nipis sehingga nampak kulit badannya, lalu Nabi s.a.w. pun berpaling daripadanya dan bersabda: “Wahai Asma’, seorang perempuan yang telah sampai haidh (baligh) tidak boleh dilihat (hendaklah bertutup) pada badannya melainkan ini dan ini” (sambil baginda menunjukkan ke arah wajah dan kedua pergelangan tangannya). (Riwayat Abu-Dawud)

Jadi inilah sedikit sebanyak penerangan tentang aurat ni. Sesungguhnya menutup aurat itu adalah satu perkara yang sangat dituntut dalam Islam, walahualam.

InsyaAllah, semoga berjumpa lagi pada entri yang akan datang :) Assalammualaikum.


Credit:
  • http://muslim-islamiccollection.blogspot.com/2010/10/hakikat-aurat-dalam-islam-bahagian.html
  • http://norliza-idrus.blogspot.com/2010/11/sebagai-seorang-muslimah-perlu.html

2 comments:

~didiey~ said...

terima kasih :)
insyaALLAH...sama2 kita

Dieyna said...

Sama-sama :) InsyaAllah, amin