04 September 2010

Tutorial - Meletak code blogskins ke blog

Heyy readers. Selamat malam


Someone telah meng'request' tutorial dekat aku. Orang tersebut mintak aku tolong ajarkan macam mana nak letak code blogskins ke blog. So ini adalah tutorial yang pertama setelah aku delete semua tutorial yang pernah aku buat sebelum-sebelum ni dan gambar dibawah adalah mesej yang orang tersebut bagi pada aku untuk request tutorial ni.


Sila baca tutorial ni dengan teliti ya.


1. Kau orang revert dulu template kau orang menjadi Classic Template.
2. Cari template yang kau orang nak. Aku syorkan cari dekat Blogskins. Sebab dekat situ template semua comel-comel.
3. Lepas dah dapat cari template yang berkenan dihati sila ikut step yang ditunjukkan pada gambar bawah ni.
4. Click pada Blogger Main



5. Selepas itu dia akan keluar macam gambar dekat bawah ni. Click pada Open with Notepad (default)



6. Lepas dah click dekat Open with Notepad (default) dia akan keluar seperti gambar dekat bawah ni. Then copy code tersebut dan paste di blog kau orang. Sebelum kau orang paste code tu. Click dulu dekat template.





7. Selepas kau orang dah paste code tu. Edit la mana-mana yang patut. Done!


Semoga berjaya!

15 comments:

Sara Bieber said...

woah ! sys sudah kembali membuat tuto ! :D i like <3

Dieyna said...

:)

silky yours said...

dieyna , i tk fhm sgt lah . kan time nk paste tu kita nk paste kt mana . tlg explain dgn detail boleh , blog i dh rosak lah

Dieyna said...

mula2 click dulu kat button template tu. baru paste.

but make sure you dah revert template menjadi classic template. okay.

try lagi. semoga berjaya!

silky yours said...

eh u kan bila dh pg kt template yg dh revert ke classic , kitaa boleh paste je kt mana mana eh ? tk pyh nk baca kod ke ?

Dieyna said...

paste kat template tu la.
then you kena baca code sikit.

contohnya, you nak letak chatbox ke.

EssDeeDoo said...

harrharr , thanks xD
Now i know how to use it.Visit me (: THANKS AGAIN

Dieyna said...

hee okay :)

fizah rahman :) said...

errrr mcm mane na revert kan jadi classic ?

Anonymous said...

mcm mane na revert kan jadi classic to ?

Dieyna said...

kat Edit HTML. try tngok kat bawah :)

Anonymous said...

macam mne nk letak gmbar dlam blogskin ?

Dieyna said...

emm.nk letak kt mana?

Nia Aisyah said...

code ni nak letak kate ne? x fhm la....

Dieyna said...

lepas awk dah tekan kt template tuh nnt dia ada keluar code bnyak2..paste kt situ.